علت زرد شدن برگ گیاهان آپارتمانی؟ + 5 دلیل اصلی

علت زرد شدن برگ گیاهان آپارتمانی؟ | چرا برگ گیاهان آپارتمانی زرد می شود؟

Table of Contents

نگهداری از گل ها و گیاهان در آپارتمان ها توی وضعیت شهرنشینی از جمله فعالیت های لذت بخش و ضروری محسوب میشه. این کار تاثیر مثبتی روی روحیه افراد، مخصوصا افراد مسن میذاره و علاوه بر سرگرمی یک محیط زیبا و شاداب را به وجود میاره. گیاهان در طول حضورشون توی یک مکانی به علت های مختلف ممکنه براشون مشکلاتی پیش بیاد که از جمله این مشکلات زرد شدن برگ گیاهان هستش.

فکر کنم شما هم از اون دسته از افرادی هستید که توی خونتون با زرد شدن برگ گیاهانتون مواجه هستید. این مورد امروزه اکثرا توی خونه خیلیامون دیده می شه و زیبایی دکوراسیون داخلی و حتی فضای بیرونی آپارتمان رو کاهش میده، گلها و گیاه ها مثل حیوون خونگی میمونن و باید مدام ازشون نگهداری بشه تا مریض یا خراب نشن.

زرد شدن برگ گیاهان آپارتمانی آنچنان هم مسئله نگران کننده ای نیست بلکه نشان دهنده یک مشکل قابل رفع در شرایط نگهداری است. زردی برگ گیاهان به دلایل و علت های مختلفی از جمله آبیاری نامناسب و کمبود یا تشدید نور گرفته تا بیماری و آفات می تونه رخ بده. برخی از زردی ها ممکنه نشانه جدی تر برای گیاهامون باشن و به سلامت اونا آسیب بزنن، با شناخت علت این کار و رفع اون می تونید گل و گیاه های خودتون رو سالم و خوشحال نگه دارید تا اونا هم بتونن در زیبایی فضای شما کمک کنند. 

درک نیاز های گیاهاتون و با رسیدگی صحیح و مداوم اونا از جمله مواردیه که می تونه از بروز این مشکل جلوگیری کنه، توی این مقاله قصد داریم بیشتر با شما موارد زرد شدن برگ گیاهان رو بررسی کنیم و همچنین بپردازیم به اینکه چطور می تونیم این مشکل رو رفع کنیم تا گیاهامون طراوت و قشنگی قبل رو به خودشون بگیرند، با ما (گل و گیاه آبشاری) همراه باشید.

دلایل زرد شدن برگ گیاهان آپارتمانی

دلایل زرد شدن برگ گیاهان آپارتمانی
دلایل زرد شدن برگ گیاهان آپارتمانی

همونطور که گفتیم دلایل مختلفی برای زرد شدن گیاه های آپارتمانی وجود دارد البته این اتفاق آنچنان هم نگران کننده نیست و در صورت آگاهی قابل حل است، در زیر به برخی از این دلایل اشاره می کنیم و براتون روش های جلوگیری آنها رو میگیم:

1. آبیاری نامناسب

از رایج ترین دلایل زرد شدن برگ گیاهان آپارتمانی، آبیاری نادرست و غلط است. وقتی که ما گیاهانمون را بیش از حد آبیاری می کنیم، باعث اشباع در خاک و کمبود اکسیژن توی ریشه ها میشه. در واقع با این کار ریشه ها خفه میشن و برگ ها به مرور زرد شده و در نهایت پژمرده می شوند. در مقابل این کار کمبود آب هم منجر به خشکی و عدم تغذیه برگ ها می شود. گیاهانی که خاک های بسیار خشکی دارند، نمی تونند مواد مغذی لازمشون را جذب کنند و این کمبود تغذیه باعث زرد شدن برگ گیاهان میشه.

راه حل: برای اینکه بتونیم مشکل آبیاری نامناسب رو (برای زرد شدن برگ گیاهان خانگی) حل کنیم باید نیاز آبی هر گیاه بشناسیم. بعضی از گیاهان باید مکرر آبیاری شوند در حالی که برخی نوع دیگر مانند کاکتوس ها و ساکولنت ها با آب کمتر سازگاری دارند، بدین منظور باید پیش از آبیاری باید خاک را بررسی کنیم. اگه سطح خاک مرطوب باشه نیازی به آبیاری ندارد. همچنین استفاده از گلدان هایی با زهکشی مناسب به خروج آب اضافی کمک می کنه و ریشه ها دچار خفگی نمی شوند.

شما می تونید برای اطلاع از نحوه آبیاری گیاهان به مقاله جدول آبیاری گیاهان در فروشگاه گل و گیاه آبشاری مراجعه نمایید در این جدول تمامی موارد مربوط به آبیاری انواع گل و گیاهان آپارتمانی ذکر شده و در دسترس شما قرار دارد. برای ارجاع به آن صفحه روی این متن جدول آبیاری گیاهان آپارتمانی کلیک نمایید.

2. نور ناکافی یا بیش از حد

نور یکی از عوامل مهم و حیاتی برای فتوسنتز و رشد گیاه است. نور ناکافی باعث میشه که برگ ها نتونند انرژی لازم را بگیرند و در نتیجه به مرور زرد می شوند. گیاهانی که توی محیط های کم نور قرار دارند، ابتدا رنگ سبز خودشون رو از دست داده و سپس زرد می شوند. از سوی دیگه، نور مستقیم و شدید به ویژه در گیاهان حساس به نور، باعث سوختگی و زرد شدن برگ گیاهان می شود.

راه حل: برای حل این مشکل باید گیاهان خودمون رو توی محیطی قرار بدیم که نور مناسب با گیاه به اونجا می تابه. یعنی اگه گیاه شما نور زیادی دریافت میکنه و در مقابل آن نور زیاد واکنش نشون باید، به مکانی منتقل بشه نور به صورت غیرمستقیم به آنجا می تابد. برای گیاهانی به مانند سانسوریا و زامیفولیا که به نور کمی نیاز دارن استفاده از نور مصنوعی یا قرار دادن در نزدیکی پنجره شمالی کاری مفید است، همچنین چرخوندن گل و گیاهان به صورت دوره ای هم برای دریافت نور آنها می تواند موثر باشد.

3. کمبود مواد مغذی

تمامی گل ها و گیاهان مثل ما انسان ها و تمامی موجودات زنده برای اینکه بتونند رشد خوبی داشته باشند و سالم بمونند به مواد مغذی مخصوص خود نیازمندند. کمبود آهن، نیتروژن و پتاسیم از دلایل اصلی در زرد شدن برگ گیاهان آپارتمانی است. نیتروژن از ضروری ترین عناصر برای ساخت کلروفیل گیاهامون است. همچنین پتاسیم نقش مهمی رو تو رشد و مقاومت گیاه ایفا میکنه و کمبود اون اغلب باعث زرد شدن لبه های بر میشه و در نهایت کمبود آهن رنگ بخش رگبرگ های برگ رو زرد میکنه.

راه حل: برای رفع کمبود مواد مغذی و جلوگیری از زرد شدن برگ گیاهانمون، باید از خاک غنی و کود های مناسب استفاده نماییم کود هایی که کامل یا (NPK) هستن برای سلامتی و تعذیه گل ها و گیاهان مفید و مناسب اند. البته توصیه میشه که کوددهی را بر اساس دستورالعمل هر 2 تا 4 هفته انجام بدید، همچنین استفاده از خاک مرغوب و باکیفیت و تعویض دوره ای آن میشه از کمبود مواد مغذی در گیاه جلوگیری کرد.

ممکنه که خیلی از شما عزیزایی که این مقاله رو می خونید از نتونید بهترین کود را تشخیص بدید و یا شناخت کافی از کود های مورد استفاده نداشته باشید بدین منظور می تونید مقاله بهترین کود برای گیاهان آپارتمانی که توسط وب سایت فروشگاهی گل و گیاه آبشاری تهیه شده است رو مطالعه بفرمایید. همچنین در بخش بلاگ این سایت می تونید با آموزش نگهداری گیاهان آپارتمانی نیز آشنا شوید.

4. بیماری ها و آفات

وجود بیماری و آفات یکی دیگه از دلایل زرد شدن برگ گیاهانمون هستند. آلوده شدن اونها به قارچ ها یا باکتری ها میتونه به زرد شدن برگ ها منجر بشه. این وضعیت معمولا با علائمی مثل لکه های قهوه ای، سوختگی یا بافت نرمی برگ ها همراهه. همچنین آفاتی مثل شته، کنه یا تریپس با تغذیه از شیره گیاه، به مرور برگ ها را ضعیف کرده و باعث زردی اونا میشه.

راه حل: برای اینکه بیماری و آفات موجب زرد شدن برگ گیاهانمون نشه باید، آنها را به مرتبا بررسی کنیم و وجود هرگونه آفات و علائم بیماری را شناسایی کنیم. با استفاده از آفت کش های مناسب و یا روش های طبیعی می توان آفات را از بین برد. در صورتی که گیاهانمون با آلودگی شدیدی دست و پنجه نرم می کنند، برگ های آسیب دیده را باید از گیاه جدا کنیم تا از گسترش بیماری ها به سایر قسمت های گیاه جلوگیری بشه.

5. دمای نامناسب

با تغییرات ناگهانی دما یا قرار گرفتن گیاهامون در معرض دمای خیلی سرد یا خیلی گرم میتونه باعث زرد شدن برگ های اونها بشه. گیاهایی مثل فیکوس یا گل بنجامین به تغییرات دمایی بسیار حساس هستند. همچنین جریان هوایی مختلف که از کولر ها یا بخاری هامون خارج میشن میتونن به گل و گیاه ها شوک دمایی ایجاد کنند که این مسئله رو میتونیم از عوامل موثر دیگه برای زرد شدن گیاهان آپارتمانی در نظر بگیریم.

راه حل: برای اینکه بتونیم جلوی رخدادن همچین اتفاقات دمایی رو بگیریم باید، مکانی رو با دمای ثابت بین 18 تا 25 درجه سانتی گراد برای نگهداری از گیاهانمون مهیا کنیم. سعی کنید از قرار دادن گیاه در نزدیکی منابع گرما یا سرما خودداری کنید. همچنین حفظ تهویه مناسب نیز برای سلامت گیاهان نیز ضروری است.

همچنین عوامل دیگری هم میتونه توی زرد شدن برگ گیاهان دخیل داشته باشند. در بالا به مهمترین و متداول ترین علل های این مشکل با راه حل اونها اشاره شد. اگر سوالی در رابطه با همین مسئله، خدمات گل و گیاه و خرید و فروش آنها دارید می توانید با مشاوران ما در فروشگاه گل و گیاه آبشاری در ارتباط باشید تا راهنمایی های لازم رو دریافت نمایید.

با ما در ادامه این مقاله همراه باشید تا به مشکل زرد شدن برگ گیاهانی (برخی) که اکثرا برای افراد آپارتمان نشین پیش میاد رو بررسی کنیم و به روش های رفع این مشکل آنها مختصرا بپردازیم.

علت زرد شدن برگ پتوس

علت زرد شدن برگ پتوس
علت زرد شدن برگ پتوس

زرد شدن برگ پتوس از مشکلات رایج برای این گیاه زینتی است که میتونه به دلایل متعددی رخ بده:

  1. آبیاری بیش از حد: پتوس به خاکی با زهکشی خوب نیازمند است. آبیاری زیاد میتونه باعث غرق شدن ریشه ها و کاهش اکسیژن رسانی در این گیاه بشه که در نهایت منجر به زرد شدن برگ ها میشه. روش جلوگیری: تنها زمانی باید آبیاری صورت بگیره که سطح خاک خشک باشه و در صورت قرار گرفتن در گلدان، از گلدان با زهکشی مناسب استفاده کنید.
  2. کمبود مواد مغذی: خاک فقیر یا کوددهی به صورت نامنظم میتونه به کمبود عناصر مهمی مانند نیتروژن و آهن منجر بشه که این کمبود باعث زردی در پتوس میشه. روش جلوگیری: بدین منظور باید هر ماه یکبار از کود مایع استفاده نمایید.
  3. کمبود نور: پتوس از دسته گیاهان مقاوم است اما، در نور کم فتوسنتز به درستی انجام نمیشه و برگ ها زرد میشن. روش جلوگیری: پتوس باید در مکانی با نور غیر مستقیم و کافی قرار داده شود.
  4. آفات و بیماری: شته ها یا کنه های ریز ممکنه شیره گیاه رو بمکند و همچنین آلودگی و بیماری های موجود برگ ها رو ضعیف و به مرور زرد میکنه. روش جلوگیری: برگ ها رو مرتب بررسی کنید و در صورت مشاهده هرگونه آفات از محلول آب و صابون استفاده کنید و در صورت وجود برگ خراب آن را قطع نمایید.
  5. دمای نامناسب: پتوس در دمای پایین و جریان هوای سرد، دچار استرس شده و برگ هایش زرد می شود. روش جلوگیری: گیاه را در دمای معتدل (18 تا 24 درجه سانتی گراد) نگهدارید و از هرگونه امکان برای تغییرات ناگهانی دما جلوگیری کنید.

علت زرد شدن برگ دیفن باخیا

دیفن باخیا از جمله گیاهان آپارتمانی بسیاری محبوب است. زرد شدن برگ دیفن باخیا نشانگر مشکلاتی در شرایط نگهداری آن است که دلایل اصلی آن رو در زیر ببینیم:

*در این گیاه نیز همانند پتوس علت ها مشابه هم هست و فقط بر اساس نوع گیاه کمی متغیر می باشد.

  1. آبیاری نامناسب: آبیاری زیاد یا خیلی کم می تونه باعث زرد شدن برگ های دیفن باخیا بشه و آبیاری بیش از حد آن ریشه ها را خفه کرده و اونارو پوسیده میکنه، همچنین خشکی طولانی مدت خاکش هم منجر به کم آبی گیاه و زردی برگ آن میشه. روش جلوگیری اونم بدین صورت که باید سطح خاک خشک بشه تا آبیاری بشه.
  2. نور ناکافی: دیفین باخیا همانند پتوس به نور غیرمستقیم و متوسط نیاز داره و نور خیلی کم یا خیلی شدید (نور مستقیم خورشید) میتونه برگ ها رو زرد کنه. روش جلوگیری از این مشکل هم قرار دادن گیاه در مکانی با نور غیرمستقیم و با دمایی معتدل است.
  3. دمای نامناسب: این گیاه در برابر سرما و تغییرات شدید دما خیلی حساسه و دمای پایین می تونه باعث آسیب به برگ ها و همچنین زردی اونها بشه.
  4. کمبود مواد مغذی: نبود مواد معدنی کافی به ویژه نیتروژن در دیفن باخیا می تونه باعث زردی برگ های پایینی گیاه بشه. روش جلوگیری از این روش هم استفاده ماهانه از کود مایع مخصوص گیاهان آپارتمانی است.
  5. آفات و بیماری ها: آفت هایی مثل کنه یا بیماری های قارچی ممکنه که باعث ضعف گیاه و زرد شدن برگ ها بشه. روش جلوگیری آن بررسی مداوم گیاه و همچنین استفاده از محلول آب و صابون یا آفت کش در صورت وجود آفت یا علائم آن می باشد.

علت زرد شدن برگ سانسوریا

سانسوریا از گیاهان مقاوم آپارتمانی است، اما زرد شدن برگ های آن می تواند ناشی از مشکلات زیر باشد:

  1. آبیاری خیلی زیاد:  سانسوریا ها به آب کمی نیاز دارند و آبیاری زیاد اونها یکی از شایع ترین دلایل زرد شدن برگ ها است. آب اضافی برای این گیاه ریشه های آن رو پوسیده می کنه و همچنین باعث زردی در برگ ها میشه. بدین منظور باید زمانی آن را آبیاری کنید که خاک اون کاملا خشک شده باشه.
  2. نور نامناسب: اگرچه سانسوریا در شرایط نور کم مقاومه اما، کمبود نور در طولانی مدت میتونه منجر به زردی برگ ها بشه. همچنین قرارگیری اون در معرض نور مستقیم خورشید ممکنه که برگ هایش رو بسوزنه. بدین منظور گیاه را در مکانی با نور غیرمستقیم متوسط تا زیاد قرار دهید. اگر محیط کم نوره، گاهی اون را به نور مناسب منتقل کنید.
  3. دمای سرد: سانسوریا به دمای پایین و سرما حساسه. دمای کمتر از 10 درجه سانتی گراد میتونه باعث ایجاد استرس و زرد شدن برگ گیاهان سانسوریا بشه. برای رفع این مشکل دما را بین 15 تا 30 درجه سانتی گراد نگه دارید و از قرار دادن گیاه در نزدیکی منابع سرمایی خودداری کنید.
  4. بیماری ها و آفات: بیماری های قارچی و یا حملات آفات مثل کنه های عنکبوتی ممکنه که گیاه را ضعیف کنه و برگ ها رو زرد کنه.

علت زرد شدن برگ زاموفیلیا

زاموفیلیا که از گیاهان مقاوم و مینیمال آپارتمانی است زرد شدن آن نیز نشان دهنده وجود مشکل در شرایط نگهداری است که دلایل اصلی آن عبارتند از:

  1. آبیاری بیش از حد: زاموفیلیا به خشکی مقاومت زیادی داره و آب دهی زیاد میتونه باعث پوسیدگی ریشه و زرد شدن برگ ها بشه. خاکی که از آب اشباع میشه مانع تنفس ریشه ها میشه و به مرور زمان برگ ها منجر به زردی شده و بی جان میشن. 
  2. نور نامناسب: زاموفیلیا نور غیرمستقیم و متوسط را دوست داره و قرار گرفتن طولانی مدت در نور کم یا نور مستقیم خورشید میتونه به برگ های اون آسیب بزنه و زرد کنه.
  3. دمای نامناسب: این گیاه به دمای پایین حساسه و سرما میتونه که باعث استرس و زردی برگ های زاموفیلیا بشه.
  4. کمبود مواد مغذی: نداشتن خاک غنی و یا کوددهی نامناسب ممکنه که باعث زرد شدن برگ های اون بشه. برای رفع نیاز تغذیه ای زاموفیلیا باید دو ماه یکبار از کود مایع مخصوص گیاهان آپارتمانی استفاده شود.
  5. آفات و بیماری ها: بیماری های قارچی یا حمله آفات میتونه عملکرد گیاه رو ضعیف کنه و در نهایت منجر به زردی برگ ها بشه.

آهنگ برای گیاهان آپارتمانی

آهنگ برای گیاهان آپارتمانی
آهنگ برای گیاهان آپارتمانی

گاهی وقتا ممکنه که گلها و گیاهان آپارتمانی هم دچار افسردگی بشن، وقتی که اونا مریض یا افسرده میشن برگ هاشون به مرور پژمرده و زرد میشه، برای رفع افسردگی و جلوگیری از زرد شدن برگ گیاهان پخش آهنگ یک گزینه آسون و کاربردیست. پخش آهنگ برای گیاهان آپارتمانی نه تنها اونا رو از افسردگی در میاره بلکه شادابی و طراوت رو در تمامی بخش هاشون به جریان میندازه.

البته برای گرفتن نتیجه بهتر پخش هر آهنگی توصیه نمیشه، آهنگ های ملایم و بدون کلام بهترین گزینه برای گل و گیاهان آپارتمانی و گلخانه ای می باشند. آهنگ های ملایم نه تنها در گیاهان و محیط خانه و آپارتمان تاثیر مثبتی میذارن بلکه برای خود افراد هم در مدت زمان مشخص می تونه آرام بخش باشه.

نمونه آهنگ ملایم برای گلها و گیاهان آپارتمانی

جمع بندی

همونطور که گفتیم زرد شدن برگ گیاهان آپارتمانی، نشانه ای از وجود مشکل تو شرایط نگهداریه که با شناخت عوامل مؤثر و رفع آنها می توان سلامت و شادابی گیاهان را حفظ نمود. از آبیاری نامناسب گرفته تا کمبود نور، نوسانات دمایی، کمبود مواد مغذی و حمله آفات و بیماری ها، هر کدوم می تونند نقشی در این مسئله داشته باشند.

آبیاری بیش از حد یا خیلی کم، یکی از دلایل رایج زرد شدن برگ گیاهان است. گیاهان نیاز به تعادل در میزان آب دارند و خاک گلدون باید زهکشی مناسبی داشته باشه. نور نیز از عوامل کلیدی محسوب میشه؛ گیاهان در محیطی با نور کافی و غیرمستقیم بهترین رشد را خواهند داشت. همچنین، دمای پایدار و مناسب نیز اهمیت بالایی داره؛ تغییرات ناگهانی دما یا سرمای شدید میتونه برگ‌ها را زرد کنه.

تغذیه گل و گیاه با کود های مناسب به صورت منظم، به جلوگیری از زردی ناشی از کمبود عناصر مغذی کمک میکنه. در عین حال، آفات و بیماری ها نیز باید به سرعت شناسایی و کنترل بشوند تا از آسیب های بیشتر جلوگیری بشه.

با رعایت اصول ساده ای مثل تنظیم آبیاری، تأمین نور کافی، استفاده از کود مناسب و بررسی مداوم سلامت گیاه، میشه از زرد شدن برگ گیاهان جلوگیری کرد و فضای سبز و دلپذیری رو در منزل و آپارتمان به وجود آورد. مراقبت اصولی از گیاهان نه تنها به حفظ زیبایی اونها کمک میکنه، بلکه حس آرامش و نشاط را به خونه میاره.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
به گل و گیاه آبشاری خوش امدید
فروشگاه
لیست علاقه مندی ها
0 مورد سبد خرید
حساب من